חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 אשר נכנס לתוקפו באוגוסט 2012, מגדיר וקובע מהן אמות המידה והפיצוי הכספי שצרכנים יכולים לדרוש מחברות תעופה ישראליות ובינלאומיות בכל מקרה של איחור, ביטול או אובר בוקינג בטיסה.
לצערנו, למרות שישנו גידול מתמשך במספר האיחורים והעיכובים של חברות התעופה מידי שנה עקב גידול מתמשך בפעילותן, רק 7% מהנוסעים הישראלים תובעים פיצוי כספי על פי חוק שירותי תעופה מחברת התעופה שלהם.
מהן זכויות הצרכן על פי חוק שירותי תעופה?
כאמור, חוק שירותי תעופה (מכונה גם חוק טיבי, על שם יוזם החוק בכנסת) מגדיר את המצבים ואת גובה הפיצוי הכספי לו זכאים צרכנים אשר חוו כשלים מהותיים מצד חברת התעופה בכל טיסה שהמריאה או נחתה בישראל.
חשוב לציין כי חוק שירותי תעופה הישראלי אינו עושה הפרדה בין חברות המפעילות טיסות סדירות, טיסות שכר או טיסות לואו קוסט (Low-Cost) ובכל מקרה של איחור, ביטול או אובר בוקינג בטיסה הנוסעים זכאים להטבות או פיצוי כספי של עד 3,080 ₪ בהתאם למרחק הטיסה.
חוק שירותי תעופה הישראלי מעניק לצרכן הגנה במספר רב של מצבי קיצון, בין השכיחים ביותר ניתן למצוא:
- פיצוי על איחור בטיסה – חוק שירותי תעופה הישראלי קובע כי במקרה של איחור בטיסה הנוסע יהיה זכאי לשירותים והטבות שונות התלויות בגובה האיחור. השירותים וההטבות ניתנות החל מאיחור של שעתיים במועד הטיסה המתוכנן.
- פיצוי על ביטול טיסה – חוק שירותי תעופה הישראלי קובע כי טיסה שבוטלה היא טיסה שהמריאה באיחור של לפחות 8 שעות או טיסה שלא התקיימה בפועל. במקרים של ביטול טיסה, הנוסע זכאי לשירותי סיוע (מזון, שירותי תקשורת ולינה) ופיצוי כספי אשר תלוי במרחק הטיסה.
מרחק הטיסה הפיצוי הכספי שניתן לקבל בהתאם לחוק שירותי תעופה הישראלי
טיסות של עד 2,000 ק"מ 1,280 ש"ח טיסות של 2,000 ק"מ עד 4,500 ק"מ 2,050 ש"ח טיסות מעל 4,500 ק"מ 3,080 ש"ח - פיצוי על אובר בוקינג – בכל מצב של אובר בוקינג, הנוסע זכאי לשירותי סיוע (מזון, שירותי תקשורת ולינה) ופיצוי כספי מצד חברת התעופה בהתאם למרחק הטיסה. בנוסף, הנוסע זכאי לקבל כרטיס טיסה חלופי או להשבת עלות כרטיס הטיסה המקורי.
חשוב לציין כי חברת התעופה חייבת ליידע את הצרכן על ההטבות והפיצוי הכספי שהוא זכאי לקבל בהתאם לחוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 – במידה והיא לא עושה זאת, בית המשפט רשאי לחייב אותה לשלם לצרכן פיצוי כספי של עד 10,280 ₪ ללא הוכחת נזק.
לסיכום, אין ספק שכל מקרה של עיכוב, ביטול או אובר בוקינג מצד חברת התעופה גורם לפגיעה משמעותית בצרכן. במקרים אלה, ניתן להגיש תביעה לפיצוי באמצעות עורך דין לענייני תעופה ולזכות בפיצוי כספי שיקל במעט על עוגמת הנפש שנגרמה על ידי חברת התעופה.