חלוקת רכוש בגירושין היא אחת הסוגיות העיקריות, האמוציונליות והמורכבות ביותר במהלך הליך הגירושין.
לעיתים קרובות, בני הזוג נדרשים לחלק לא רק את הנכסים המוחשיים (דירת מגורים, כספים נזילים, מיטלטלין וכדומה) שברשותם אלא גם את נכסי הקריירה, המוניטין עסקי והאישי אשר טופחו, הצטברו וגדלו לאורך שנות הנישואין.
מהם נכסי קריירה ומוניטין עסקי ואישי?
החל מסוף שנות ה – 90, בתי המשפט לענייני משפחה הגדירו וקבעו כי נכסי קריירה (מוניטין עסקי ואישי) הם נכסים אשר נצברו על ידי אחד הצדדים במסגרת הקריירה שנוהלה במהלך תקופת הנישואין.
לדוגמא, הבעל הוא דוקטור מוביל בעל קליניקה פרטית אשר ניהל קריירה משגשגת בזמן שאשתו גידלה את שלושת הילדים המשותפים שלהם ודאגה לצרכי הבית כל השנים. היום, כאשר הם החליטו להתגרש, ישנו פער הכנסות משמעותי אשר מקפח, פוגע ומפלה את האישה אשר תמכה בו כל השנים ואפשרה לו להשיג את המוניטין האישי והעסקי שלו על חשבון המוניטין האישי והעסקי שהיא יכלה להשיג לעצמה.
לרוב, הצורך בחלוקת נכסי קריירה ומוניטין עסקי בגירושין יתעורר רק במקרים בהם נוצר פער מובהק בין בני הזוג ובכפוף לתנאים הבאים:
- תקופת הנישואין הייתה ארוכה במיוחד.
- ישנו אי שוויון קיצוני ופערי שכר משמעותיים בין בני הזוג.
- ישנו בן זוג קרייריסטי ובן זוג ביתי אשר אפשר לבן הזוג האחר לפתח את הקריירה שלו בצורה חופשית תוך הקרבה עצמית שלו.
כיצד מחלקים נכסי קריירה ומוניטין עסקי בגירושין?
בהנחה שבני הזוג לא חתמו על הסכם ממון אשר מצביע אחרת, על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, במקרה של גירושין יש לבצע איזון משאבים אשר ישקף חלוקה שווה של הנכסים שברשותם.
לעיתים קרובות, חלוקה של נכסי קריירה בגירושין דורשת חוות דעת מקצועית של אקטואר אשר יכול להעניק אומדן עסקי ואישי.
בית המשפט העליון, אימץ את השיטה השיורית לצורך קביעת המוניטין העסקי, אך בכל הקשור למוניטין האישי לא קיימת שיטה או נוסחה ברורה. על מנת לקבוע את שווי המוניטין האישי של אחד מבני הזוג, בית המשפט לענייני משפחה בוחן את גילם של בני הזוג, שנות הנישואין, היקף הנכסים, הכישרון הטבעי של כל אחד מהם, שנות העבודה, המצב הבריאותי של בני הזוג ופרמטרים אחרים.
לאחר קבלת האומדן, ניתן יהיה לבצע איזון משאבים מלא על ידי סגירת הפער בכסף או בשווה כסף (נכסי מקרקעין או נכסי מיטלטלין).
לסיכום, חלוקת הרכוש בגירושין משפיעה בצורה ישירה על עתידו הכלכלי של כל מבני הזוג. טרם פתיחה בהליך גירושין, מומלץ להתייעץ עם עורך דין גירושין אשר יוכל לבחון את המצב בפועל ולהעניק לך ייעוץ, ייצוג משפטי ופתרונות יצירתיים מחוץ לקופסא.